Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska.

S knjigo na dopust

Avtor Janja 25/07/2017 0 Komentarji

 

Celo leto si čakala na dopust in prosti čas, ko pobegneš od skrbi in dela in si končno lahko privoščiš dobro knjigo. Kaj je lepšega kot poležavanje na plaži ali v viseči mreži in brati roman za katerega celo leto nisi našla časa?

Pripravila sem ti pisan izbor knjig različnih zvrsti, ki bodo zadostile celoten spekter poletnih občutkov.

 

 

 

  

 

 

 

DOL MI VISI, MARK MANSON - Malce drugačen pogled na dobro življenje

V nenavadnem priročniku za samopomoč, ki je odsev sodobne generacije, zvezdniški bloger ovrže vse, kar je nepomembno, in nam razkrije, kako se lahko nehamo truditi, da bi bili ves čas 'pozitivni', in tako resnično postanemo boljši in srečnejši ljudje.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ZAPISKI IZ PODTALJA, FJADOR MIHAJLOVIČ DOSTOJEVSKI

povesti Dostojevski prvič v zgodovini ruske literature predstavi tip človeka, ki ga sam imenuje podtalni in ki po njegovem mnenju predstavlja nov pojav v ruski družbi. Monolog podtalnega človeka je kritika zahodnjaške filozofije, racionalizma, logocentrizma in individualizma.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

RDEČELASKA, ORHAN PAMUK

Vstopimo v Istanbul sredi osemdesetih let minulega stoletja. Mahmut in njegov vajenec se poslužujeta starodavne metode izkopavanja vodnjakov. V nečloveške napore primorana dvojica razgrne osupljiv niz zgodb in podob – pisateljeva tankočutnost nas zapelje v premislek o očetih in sinovih, avtoritarnosti in individualizmu, državi in svobodomiselnosti, o prebranem in o občutenem, videnem.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

INTUICIJA, OSHO

Intuicije se ne da pojasniti znanstveno, saj je neznanstvena in nerazumna. Je nekaj, kar presega um. Je nekaj, kar ne izvira iz uma. Je nekaj, kar izvira iz točke, ki se je um sploh ne zaveda. Lahko jo občuti, ne zna pa je pojasniti.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

VAS J**E EGO? Zgodba o tistem, o čemer se ne govori, INGRID DIVKOVIĆ

Je vredno tvegati vse za nekaj trenutkov (navidezne) moči?

Zgodba o tistem, o čemer se ne govori. Gospod Ego. Nevidni morilec, tihi sovražnik, razdiralec družin, karier, razmerij. Nekdo, ki zmore z nasmehom gledati, kako propadamo. Zmore gledati, in ob tem niti ne trzne.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

PREPOVEDANA LJUBEZEN, SOPHIE JACKSON

Kat Lane, ki so ji pred petnajstimi leti umorili očeta, je učiteljica v zaporu in med njenimi učenci se znajde tudi čeden in skrivnosten Wesley Carter, ošabni zapornik, ki se ga drži slab sloves.

Toda izkaže se, da knjige ne smemo soditi po platnicah ... Kat namreč ugotovi, da je Wesley vse kaj drugega kot le jezni mladenič z ulice in da ji morda celo lahko pomaga razjasniti očetov umor.

Obenem pa začuti, da jo njen drzni učenec tudi nadvse privlači ...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ŠČURKI, JO NESBO

Detektiv Harry Hole prispe v razbeljeni Bangkok. Norveškega veleposlanika so našli mrtvega v sobi dvomljivega motela in Harryja so poslali raziskat okoliščine. Očitno je, da ima veleposlanikova družina precej skrivnosti, toda le malokdo je pripravljen spregovoriti.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

LJUBEZEN V ČASU KOLERE, GABRIEL GARCÍA MÁRQUEZ

 

Roman Ljubezen v času kolere je brž po izidu (1985) v latinskoameriškem prostoru dosegel izredno odmevnost in prva naklada milijon izvodov je bila v hipu razprodana. García Márquez je roman označil kot »pripoved o moškem in ženski, ki se neizmerno ljubita, a se ne moreta poročiti pri dvajsetih, ker sta premlada, vendar tudi ne pri osemdesetih, ker sta prestara«. Zgodba je postavljena na prelom devetnajstega stoletja v dvajseto v mestece ob karibski obali v času pustošenja kolere.

Celoten roman prežema nostalgičnost, živopisnost, pa tudi dobrohoten humor. S svojim mojstrskim slogom pisanja, polnim življenjske moči in poezije, nas pisatelj prepriča, da roman prebiramo vedno znova in znova.

 

 

 

 

 

 

 

 

POLETJE V GOSTILNI, LARA PAUKOVIČ

Zgodbo romana Poletje v gostilni pripoveduje Nastja, nadobudna študentka slovenščine in sociologije, ki se, presenečena nad realnostjo – med poletnimi počitnicami ji ne uspe najti službe v svoji stroki –, nerada zaposli v srbski gostilni na obrobju Ljubljane. Tam se znajde v središču vsega, kar jo na tem svetu moti: od narobe izpisanih imen vin na meniju do mehkih ć-jev in trdih l-jev v govoru zaposlenih, še najbolj pa dejstva, da se je, intelektualka z arzenalom latinskih rekov na jeziku, znašla v situaciji, kjer takšni atributi ne zaležejo prav dosti. Da je mera polna, si mora priznati, da se je, vsem svojim načelom navkljub, zagledala v enega od natakarjev. Poletje v gostilni je roman o odraščanju, o izkušnjah, ki zamajejo naše predstave o svetu, o trenutkih spoznanja, da z razdalje sodimo stvari precej drugače kot od blizu. Ali kot Nastja ugotovi sama:  Vse skupaj je navadno sranje. Kup stereotipov, okoli katerih je lahko biti pameten, dokler se sam ne ujameš v njihove zanke.

 

 

 

 

 

 

 

E-ROMANCA, RAINBOW ROWELL

Nekatere zaupnosti ne morejo počakati do odmora za kavo. To dobro vesta Beth in Jennifer, sodelavki in prijateljici v uredništvu Courierja. Zato po elektronski pošti na dolgo in široko obdelujeta težave s fanti, strahove pred nosečnostjo, nemogoče obleke za družice in še marsikaj drugega.

Toda pri časopisu so ravno vzpostavili nadzorni sistem in zaposlili računalničarja Lincolna, ki preverja, ali je e-pošta res namenjena le službenim stvarem. Dopisovanje med Beth in Jennifer mu krajša čas med nočno službo in kmalu se zave, da se je v eno od njiju zaljubil…

 

 

 

 

 

 

 

Želim ti lepo poletno branje, Janja iz Modnicevlji.si